Website Resmi Habib Segaf Baharun

Keutamaan Puasa di 10 Hari Pertama Bulan Dzulhijjah

images (9)

KEISTIMEWAAN 10 HARI PERTAMA BULAN DZULHIJJAH

10 hari pertama di Bulan dzulhijjah ini mempunyai banyak keistimewaan sehingga kita dianjurkan untuk berpuasa pada hari-hari itu. Dalam sebuah hadist yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas ra bahwasanya Rasulullah SAW bersabda:

Pada Hari 1 bulan Dzulhijjah ialah hari di mana Allah swt mengampuni dosanya Nabi Adam as. Barang siapa berpuasa pada hari tersebut, Allah swt akan mengampuni segala dosanya.

Pada Hari 2 bulan Dzulhijjah ialah hari di mana Allah swt mengabulkan doa Nabi Yunus dengan mengeluarkannya dari perut ikan. Barang siapa berpuasa pada hari itu seolah olah telah beribadah selama satu tahun penuh tanpa berbuat maksiat sekejap pun.

Pada Hari 3 bulan Dzulhijjah ialah hari di mana Allah swt mengabulkan doa Nabi Zakaria. Barang siapa berpuasa pada hari itu, maka Allah swtakan mengabulkan segala do’anya.

Pada Hari 4 bulan Dzulhijjah ialah hari di mana Nabi Isa AS dilahirkan. Barang siapa berpuasa pada hari itu akan terhindar dari kesengsaraan dan kemiskinan.

Pada Hari 5 bulan Dzulhijjah ialah hari di mana Nabi Musa AS dilahirkan, barang siapa berpuasa pada hari itu akan bebas dari kemunafikan dan azab kubur.

Pada Hari 6 bulan Dzulhijjah ialah hari dimana Alloh swt. membuka pintu kebajikan untuk Nabinya, barang siapa berpuasa pada hari itu akan dipandang oleh Alloh dengan penuh Rahmat dan tidak akan diadzab.

Pada Hari 7 ialah hari ditutupnya pintu jahannam dan tidak akan dibuka sebelum hari kesepuluh lewat. Barang siapa berpuasa pada hari itu Allah swt akan menutup tiga puluh pintu kemelaratan dan kesukaran serta akan membuka tiga puluh pintu kesenangan dan kemudahan.

Pada Hari 8 ialah hari Tarwiyah. Barang siapa berpuasa pada hari itu akan memperoleh pahala yang tidak diketahui besarnya kecuali oleh Allah swt.

Pada Hari 9 ialah hari Arafah. Barang siapa berpuasa pada hari itu puasanya menjadi tebusan dosanya setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.

Pada Hari 10 ialah Hari raya Idul Qurban.Barang siapa yang menyembelih qurban, maka pada tetesan pertama darah qurban itu akan diampunkan dosa dosanya dan dosa anakanak dan istrinya.

2 Comments

  1. September 6, 2016    

    sukron abuya….

  2. dhea syahab's Gravatar dhea syahab
    September 8, 2016    

    Masya Allah.. Syukron ustadz..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Radio Streaming

Buku Karya Al Habib Segaf Baharun,M.H.I

JADWAL STREAMING

UMROH 2018

Video Ceramah

Audio Ceramah

KONTAK KAMI :

Archives